Interiér

Coliving jako nové bydlení budoucnosti

Mít vlastní bydlení je v současné době stále těžší a málo z nás má to štěstí, že bydlí ve svém – bez hypotéky a dluhů. Možná se ani zadlužovat nechceme a proto od developerů přichází nápad tzv. colivingu. Bydlení tak bude nejen dostupné, ale i moderní, chytré a úsporné.

Byt bez kuchyně

Stejně jako v domě, kde bydlí například více generační rodina mající společnou kuchyň a technickou místnost s pračkou a sušičkou, tak i v colivingovém domě by byly tyto standardy bydlení sdílené.

Hlavní funkcí colivingových bytů bude pohodlné přespání. Jejich plocha se smrští na nezbytné minimum. V bytových jednotkách postavených dle konceptu colivingu může chybět kuchyň, technické zázemní včetně pračky či balkon,“ vysvětluje Ing. Rostislav Petchenko, ředitel developerské společnosti GARTAL.

Omezenou výbavu colivingových bytů nahradí služby dostupné v rámci budovy či areálu, kde by měla být restaurace, prádelna, čistírna nebo například relax zóna. Velikost colivingového bytu se dvěma pokoji by mohla být zhruba 35 m2, což je průměrně o 15 m2 méně, než aktuální byty s dispozicí 2+kk.

Lidé, kteří si budou chtít pořídit komfortní colivingové bydlení, budou muset důkladně přemýšlet nad efektivním využitím jeho prostor. Pro dosažení maximálního komfortu bude potřeba využívat možností, jako je výroba nábytku na míru, instalace pohodlných výklopných postelí či chytrých úložných prostor,“říká Ing. Rostislav Petchenko.

Moderní technologie vám uspoří energie

Digitalizace nám značně mohou uspořit finance. Velká poptávka je po tzv. rekuperačních jednotkách na vzduch, které šetří náklady na topení či na vodu, kde se jedná o úsporné baterie a WC, které šetří spotřebu.

Otevírání mobilem a virtuální recepce

V moderních bytech už nemusí být recepční, ale pouze dotyková obrazovka se speciálním softwarem. Odpadnou také časté starosti o to, zdali jste v práci nezapomněli klíče nebo čip na dálkové otevírání garáže. Dveře si totiž odemknete mobilním telefonem se speciálními přístupovými systémy. Vrata do garáže se otevřou automaticky po přečtení vaší SPZ, která bude uložena v databázi softwaru. 

Smarthome předejde katastrofě

Chytrou domácnost již nebudete znát jen ze sci-fi filmů. Takzvaný smarthome je již existující, propracovaný, komplexní systém, kterým svou domácnost ovládáte na dálku prostřednictvím mobilní aplikace. Zapomněli jste ráno po vyžehlení pracovní košile zapnutou žehličku? V telefonu jednoduše zadáte příkaz pro její vypnutí a je po starostech. Dohlédne za vás také například na to, aby v domě nevznikl požár, zapne větrání z rekuperační jednotky před tím, než dojdete domů, aby na vás doma čekal čerstvý vzduch a dá vám vědět v případě, že by zaznamenal neznámý pohyb ve vašem bytě. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..