Přejít k navigační liště

Cihlový dům ve tvaru oblouku

Představy o podobě nového bydlení většinou začínají vysněným domem, pro nějž se investor snaží najít odpovídající pozemek. Jak ovšem ukazuje příklad jedné jihočeské rodiny, celý proces může probíhat naprosto opačně a výsledný projekt může doslova vyrůst na míru danému místu.

Naši investoři totiž ˇuž celkem spokojeně bydleli ve svém, když se v jejich obci objevila na prodej parcela s úžasnými výhledy. A právě to byl impuls ke změně úvah o rekonstrukci stávajícího domu v myšlenku postavit si úplně nový tam, kam manžele neodolatelně přitahoval pověstný genius loci. Místo na kopci jen pár desítek metrů vzdálené od toho, kde do té doby žili, totiž nabízelo nádherné panoramatické výhledy na okolní krajinu.

A především jim se podařilo přizpůsobit objekt v podobě „zeleného“ cihlového stavení, prohnutého do oblouku, s rozsáhlým prosklenými plochami v jeho jižní partii.

Raději novostavba než rekonstrukce

V obci na Doudlebsku bydleli více než dvě desetiletí, přesto je možnost koupit parcelu vyvýšenou nad ostatní zástavbou nenechala chladnými. Rozhodnutí využít jedinečnou příležitost udělali hlavně kvůli unikátním výhledům na pohoří Blanského lesa s jeho nejvyšším vrcholem Kleťʼ.

„Zároveň jsme tak elegantně vyřešili dilema spojené s myšlenkou na rekonstrukci našeho dosavadního domu a jeho uzpůsobení situaci nastalé po odchodu dospělých dětí,“ vysvětluje investor.

Hned od začátku bylo jasné, že stavba bude klasicky zděná a maximálně prosklená, ovšem teprve z návrhu architekta Josefa Vostrackého pochopili, že nemají očekávat tradiční hranaté formy. Protáhlý obdélníkový pozemek se šířkou sotva šestnáct metrů si totiž doslova řekl o atypické linie ve tvaru prohnutého luku, díky němuž se obyvatelům domu otevírají výhledy nikoliv ploché, ale přímo trojrozměrné.

„Do oblouku je celá jižní stěna domu s tím, že nejdynamičtější zakřivení je patrné v obývacím pokoji. Je to výsledek snahy co nejvíc oddálit obytné prostory od hranice pozemku a tak maximalizovat jak soukromí, tak i výhledy do okolí,“ objasnuje svůj cíl autor projektu.

Tradiční kvádr se mu totiž jevil jako příliš násilný, místnosti by byly příliš blízko k sousední parcele, bez potřebného intimního odstupu, vyplněného zahradou. Půdorys, který díky tomuto přístupu architekta vznikl, je jemný a přirozený.

Citlivá práce s reliéfem

„Vyhýbáme se typovým projektům, na každý návrh se díváme jako na nové téma se svébytnými požadavky konkrétního investora, se zřetelem k danému pozemku, v kontextu s jeho tvarem, rozlohou a orientací ke světovým stranám,“ vysvětluje architekt Vostracký. „V úvahu smozřejmě bereme i sousední zástavbu, zdroje hluku… zkrátka všechno, co by mohlo ovlivnit kvalitu bydlení. To vše s cílem dosáhnou jeho praktické bezúdržbovosti, dlouhodobé funkčnosti i trvalého vzhledu“, dodává.

Zvolený postup přinesl kýžené ovoce v souvislosti s domem, který měl vyrůst na stavebním pozemku na okraji obce. Svažitý terén s převýšením cca 4,5 metrů od příjezdové komunikace na východní straně inspiroval autora k využití orientace jeho delší strany na jih a toho, že na západní straně otevírá výhledy na pohoří Blanského lesa.

Obytné přízemí tedy situoval tak, aby navazovalo na úroveň parcely u příjezdu. Na západní straně přechází toto podlaží v krytou terasu, sloupy vynesenou nad terén, kterou boční prosklení chrání před rozmary počasí. Přibližně pod třetinou této úrovně se rozkládá suterén navazující na dolní část zahrady, která musela být srovnána. Vznikl tak střešní přesah, ideální pro umístění dvou parkovcích stání, díky němuž lze suchou nohou dojít až ke hlavnímu vstupu na severní straně. Ze zádveří jsou navazující chodbou přístupné všechny místnosti, nejen denní část s kuchyní, jídelním koutem a proskleným obývacím pokojem směřujícím na jih, ale rovněž dva pokoje, toaleta, koupelna a šatna. Ložnice disponuje vlastním hygienickým zázemím se saunou.

Design v kontextu s funkčností

Pro obvodové zdivo přízemí padla volba na broušené cihly HELUZ FAMILY 25, které se v tloušťce 250 mm používají pro konstrukce s dodatečnou izolací. Tady šlo o zateplení minerální rohoží ve dvojitém roštu v kombinaci se zavěšenou fasádou z desek a latí ze sibiřského modřínu upravených nanonátěrem od Isocell, které jsou zdrojem příjemného přírodního designu. Na vyznění plášťě části vnějšího oblouku fasády se podílejí pohledově efektní obkladové prvky Cembrit Patina. Podzemní podlaží je zděné ze šalovacích vybetonovaných tvárnic, strop je železobetonový.

Zděná stavba v kombinaci s hliníkovými okenními systémy Schüco AWS 90.SI+ s tepelně izolačními trojskly vyhovuje požadavku ivestora na stavbu s parametry pasivního domu. Řešení eliminuje zbytečný únik tepelné energie v chladných částech roku i přehřívání interiérů v létě. Že vše dokonale funguje v rámci zadání, potvrdil Blower door test, tedy změření vzduchotěsnosti obálky. Majitelé díky tomu získali na stavbu dotaci z programu Zelená úsporám. Na tepelné pohodě v domě se podílí i vytápění tepelným čerpadlem s vrtem. K realizaci příjezdové cesty a zpevněného povrchu krytého garážového stání posloužila dlažba z přírodního kamene – kamenné odseky.

Zakázkové vybavení interiérů

Minimalistický styl originálního rodinného domu s celkovou obytnou plochou 143 m2 se odráží i na podobě interiérů, situovaných do prvního nadzemního podlaží. Jde většinou o zakázkovou výrobu, aby vybavení dostálo kontextu s netradičním pojetím stavby. Vzdušnost vnitřní dispozice, jejímž základem je velkorysost, umocňuje střídmost ohledně množství zařizovacích předmětů, rozmístěných především podél obvodových stěn obytného prostoru. Interiéry protepluje dekor dřeva na nábytku i na podlaze. Kromě multifunkční společenské zóny, tvořené obývacím pokojem, jídelnou a kuchyní, se tato charakteristika propisuje rovněž do dvou dalších pokojů a ložnice. Hygienické zázemí disponuje také klasickou finskou saunou zevnitř obloženou olšovými palubkami, kterou od navazující koupelny odděluje velkoformátová prosklená stěna.

O projektu:

Autor projektu:

Ing. Josef Vostracký,

Ateliér Vostracký

Konstrukce

Podzemní podlaží je zděné ze šalovacích vybetonovaných tvárnic, strop železobetonový. Obvodové zdivo přízemí je z cihelného systému HELUZ

– HELUZ FAMILY 25, příčky a překlady HELUZ.

Hliníkové systémy Schüco – okenní systémy s trojitým izolačním sklem Schüco AWS 90.SI+ a Schüco AWS 75.SI+ osazeny předsazenou montáží, dveřní systémy Schüco ADS 90.SI a Schüco ADS 75.SI

Výrobce hliníkových okenních a dveřních systémů Schüco:

DAFE – PLAST Jihlava,

s.r.o.

Zastavěná plocha:

rodinný dům 143 m2 zastřešená terasa na úrovni přízemí 24 m2

plocha přístřešku pro parkování 35 m2 podzemní podlaží 53 m2 sklad 23 m2

Autor: Alena Müllerová/ Foto: Petr Zikmund pro ateliér Vostracký (článek je publikovaný v č. 9-10/2020 builder tištěnném časopise)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *